Jautri oda, kaip ją prižiūrėti?

2013 09 22

Šiame straipsnelyje norėčiau pakalbėti apie jautrią odą ir jos priežiūrą. Paskutiniuoju metu vis daugiau ir daugiau mano studijos klienčių skundžiasi raustančia, niežtinčia, pleiskanojančia oda.  Paprastai  šiuos simptomus mes priskiriame alergijai nors iš tikrųjų labai dažnai tai yra tik per didelis odos jautrumas.

Kaip atskirti alergiją nuo dirginimo ?

Įprastas dirginimas dažnai painiojamas su alergija nes abiem atvejais pastebimi tokie patys odos simptomai (paraudimas ir patinimas). Didysis skirtumas yra tai, kad alergija niekada nekyla po pirmo kontakto su alergenu ( pvz. patepus kokį nors tik ką nusipirktą kremą); tai atsitinka tik antrą ar net trečią kartą, nes imuninei sistemai reikia laiko, kad atpažintų svetimkūnį ir pasiruoštų tinkamai į jį reaguoti. Vėliau, kaskart organizmui atpažinus alergeną, pasireiškia paraudimas ir niežulys, dažnai pleiskanojimas.

Dirginimas pasireiškia iš karto po kontakto su dirgikliu. Oda parausta, dilgčioja ir kyla uždegimas ( kaip apdegus). Klienčių, turinčių jautrią odą reakcijos apibūdinimas yra skirtingas: „Jaučiu stiprų odos traukimą“, „Užtepus šios priemonės atsirado stiprus dūrimo jausmas“…

 

Ar oda gali būti linkusi į dirginimą?

Taip, odos paviršiaus jautrumas dažniausiai yra įgimto pobūdžio. Nuo to daugeliu atveju kenčia šviesios odos ir akių moterys, jų oda dažniausiai yra beveik skaidri – matomos arti paviršiaus esančios kraujagyslės, todėl oda greitai parausta. Tačiau neretai kalbantis su kliente paaiškėja, kad ji turėjusi normalią odą be jokių problemų, o paskutiniuoju metu kankina nuolatinis odos jautrumas. Bet kokio tipo oda, net mišri, gali tapti jautri. Dėl šios problemos dažniausiai kenčia moterys nuo 20 iki 45 metų. 50 metų moterys labiau jaudinasi dėl raukšlių atsiradimo ir sausos odos.

 

Kas yra pagrindiniai mūsų odos priešai ?

Visų pirma tai nepalankūs išoriniai veiksniai, tokie kaip šaltis, vėjas, saulė, vanduo ir smarkūs temperatūros svyravimai, kondicionuojamas oras.

Aplinkos užterštumas, vartojama netinkama kosmetika, buitinė chemija.

Stresas, besaikis jaudinimasis, depresijos.

Virškinamojo trakto ligos turi didžiulės įtakos odos būklei, todėl labai svarbu laiku kreiptis į gydytoją.

Agresyvios procedūros grožio salonuose ( soliariumai, gilūs traumuojantys šveitimai)

 

Kaip galima jautriai odai padėti?

  • Labai svarbu tinkamai tokią odą valyti. Jautri oda dėl įvairių priežasčių gali būti nepakanti vandeniui, kuriame yra kalcio druskos, magnio, geležies oksidų, kitų mineralų. Todėl odą patariu valyti tokiu būdu, kuriam reikia sunaudoti kuo mažiau vandens arba vietoj vandens naudoti mineralinį vandenį. Jautrią odą geriausia valyti kosmetiniu pieneliu arba valomuoju kremu ( gelio ir putų konsistencijos valikliai gali sudirginti tokio tipo odą). Švelniai emulguokite pienelį arba valomąj kremą ant odos ir nuvalykite visus nešvarumus gerai nugręžta švaria kosmetine kempinėle arba hipoalerginiu bambuko pluošto rankšluostėliu. Taip veidą valo kosmetologai grožio procedūrų metu, taip darykite ir Jūs ir netrukus džiaugsitės rezultatais.
  • Nedarykite namuose jokių valomųjų kaukių, bus tik blogiau, nenaudokite šveitiklių su grūdeliais, kokie švelnūs jie beatrodytų.
  • Pamirškite daug veikliųjų medžiagų turinčius jauninamuosius kremus ir serumus, jie daro pernelyg stiprų poveikį  jautriai odai, vėlgi bus tik blogiau.
  • Atsisakykite saunos ir turkiškos pirties, jau nekalbu apie soliariumą ar deginimąsi saulėje be itin kokybiškos specialios apsaugos ( patarčiau veido visai nedeginti, ilgiau išliksite jaunos ir gražios).
  • Jei norite palepinti odą namuose, naudokite kokybiškas stipriai drėkinančias kremines kaukes, kurios nesausina odos ir yra lengvai nuvalomos.
  • Vakare tepkite odą dieniniu kremu, nes jis turi mažiau veikliųjų medžiagų ir pasižymi mažesniu skvarbumu nei naktinis kremas.
  • Tepkite odą geru drėkinamuoju kremu, leidžiančiu palaikyti odos apsauginį barjerą.
  • Stenkitės kuo dažniau pasivaikščioti miške, daryti kvėpavimo gimnastiką.
  • Darantis makiažą, vietoj toninio pagrindo geriau naudoti tam tikro atspalvio kremą nes jame mažiau pigmentų, dėl tos pačios priežasties patartina naudoti šviesius akių šešėlius.
  • Kiekvieną rytą gerkite vitaminų turtingus maisto papildus, naudingiausi A, B ir E vitaminai kovojantys su laisvaisiais radikalais. Juo reikia vartoti 2-3 mėnesius ir tai daryti 2-3 kartus per metus. Idealiu atveju tai reikia daryti keičiantis metų sezonams.

 

Ką galima daryti grožio salone.

Jautriai odai rekomenduojamos stipriai drėkinančios, maitinančios, detoksikuojančios procedūros. Būtent tokios procedūros padės atstatyti pažeistą odos lipidinį barjerą ir sumažinti ir net panaikinti dirglumą.

Mūsų studijoje atliekamos idealiai pažeistą jautrios odos barjerą atstatančios drėkinančios, maitinančios, detoksikuojančios procedūros.

Christina Laboratories Unstress

Holy Land procedūra Calm red

Renew cosmetics procedūra jautriai raustančiai odai

Mezoterapija be adatų aparatu Infusion

 

Šiuo metų laiku ypač rekomenduoju lankytis mūsų kolageno lempų kabinoje Star Pure Collagen Seansų kabinoje dėka ne tik atsikratysite erzinančio odos jautrumo ir raudonio, bet ir džiaugsitės puikia nuotaika ir padidėjusiu darbingumu.

Iki pasimatymo,

 

Su meile,

 

Rasita